Strukoviny

uvodStrukoviny sú mimoriadne výhodným zdrojom vitamínov, minerálov a bielkovín, ľudský organizmus dokáže z ich obsahu veľa vyťažiť pre svoje dobré fungovanie. Všetky strukoviny sú vhodné na polievky, prívarky, zapekanie so zemiakmi, ryžou, krúpami, spolu s varenými zemiakmi sú vynikajúce ako pyré, najmä hrášok a biela fazuľa.

Sóju možno nazvať aj kráľovnou strukovín, pretože je bohatá na nenasýtené mastné kyseliny. Preventívne užitočne pôsobia na cievy a blahodárne pôsobí proti ateroskleróze a trombóze.
Obsahuje veľa fosforu, draslíka, železa, vápnika, rovnako minerály ako meď, horčík, mangán a sodík. Z vitamínov obsahuje
vitamíny B, A, D, E. Jej súčasťou sú aj enzýmy, ktoré sú veľmi dôležité pre správne fungovanie metabolizmu.

Sója nahrádza živočíšne bielkoviny, používa sa hlavne pri strate hmotnosti a svalovej slabosti.
Varí sa až po jej namočení na 8 – 10 hodín, najlepšie cez noc.

Fazuľa a cícer pôsobia blahodárne na omladzovanie buniek v tele, sú bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu. Ich konzumácia napomáha pri ochoreniach pečene, obličiek a močových ciest. Varia sa po namočení 8 – 10 hodín, okrem najkvalitnejšej fazule azuki. Tento druh stačí namáčať kratšie.
Šošovica pôsobí na revitalizáciu buniek, je bohatá na bielkoviny, vlákninu a minerály ako je železo, vápnik, draslík. Pomáha pri prečisťovaní obličiek, močových ciest a blahodárne pôsobí na potenciu.
Varí sa tiež až po namočení cca 3 hodiny. Po zliatí vody sa varí v novej vode.

Fazuľová polievka

polievkaSuroviny: 200 g zelenej fazuľky, 400 g bielej fazule, 200 ml prepláchnutej konzervovanej kukurice, 400 ml paradajok v náleve z konzervy, chilli paprička, 3 strúčiky cesnaku, 1 veľká cibuľa, 200 g pikantnej klobásy, mleté čierne korenie, 1 bobkový list, olej, tymián, zeleninový vývar.

Postup: Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno, na oleji opražime najskôr cibuľu, potom krátko cesnak, pridáme nadrobno nakrájanú klobásu, čilli papričku, tymián, rajčiny, 2 dcl vody a vývar a celé prevaríme. Potom pridáme fazuľu, nakrájanú zelenú fazuľku a kukuricu a varíme, kým nie je fazuľa a fazuľka mäkká. Počas varenie pridáme mleté čierne korenie, bobkový list a soľ.

Rýchla hrášková polievka

hraskovaSuroviny: 1 konzerva zeleného hrášku, petržlenová vňať, 125 ml šľahačky, ½ l zeleninového vývaru, soľ, čierne korenie a kari korenie. Na dozdobenie kyslá smotana a krutóny.
Postup: Hrášok s trochou vývaru rozmixujeme a s pridaním šľahačky a vývaru prevaríme, pridáme kari korenie, mleté čierne korenie a soľ. Petržlenovú vňať na jemno posekáme. Podávame s krutónmi, 1 lyžičkou kyslej smotany, ktorú posypeme petržlenovou vňaťou.

Polievka zo sójových bôbov

sojaSuroviny: 100 g sójových bôbov /podľa počtu osôb pridať/,
1 cibuľa, zeleninový vývar, 500 g paradajok, maslo, petržlenová vňať, 1 PL hladkej múky, soľ, ocot.
Postup: Paradajky nakrájame na drobno a uvaríme. Prepasírujeme cez sitko. Vopred namočené bôby dáme do hrnca, zalejeme vývarom a dáme variť. 1 dl chladného vývaru
si odložíme. Na panvici zvlášť na masle osmažíme cibuľku, posypeme múkou, krátko spolu osmažíme, zalejeme 1 dl studeného vývaru. Keď je sója uvarená, pridáme zásmažku
a spolu s paradajkami prevaríme. Pridáme soľ, prípadne trochu cukru a povaríme. Po odstavení z ohňa pridáme trochu octu podľa chuti a na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Šolet z fazule

soletSuroviny: 200 g fazule, 100 g krúp, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 1 KL červenej papriky, 250 g údeného mäsa, klobása, mleté čierne korenie, soľ, majoránka, trochu masla.
Postup: Krúpy vopred uvaríme so štipkou soli a majoránkou. Umytú fazuľu deň vopred namočíme, zlejeme z vody a varíme v novej vode. Pre urýchlenie varenia môžeme použiť fazuľu z konzervy bez nálevu.
Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme 1 ČL červenej papriky a nadrobno nakrájanú klobásu. Opečieme, pridáme na kocky nakrájané údené mäso, mleté čierne korenie a soľ. Uvarené krúpy , do ktorých pridáme kusok masla a zvlášť uvarenú fazuľu premiešame, miešame, pridáme klobásovú a mäsovú hmotu, preložíme do zapekacej misy, zalejeme asi 2 dcl vývaru a necháme zapiecť. Podávame s akýmkoľvek šalátom.

Šošovicový prívarok

sosovicaSuroviny: 25 dag suchej šošovice, 1 cibuľa, 1 väčší struk cesnaku, 1 PL masti, 1 PL múky, soľ, štipka cukru, 1 šľahačková smotana, 1 bobkový list, ocot alebo citrón.
Postup: Šošovicu varíme klasickým spôsobom, alebo môžeme použiť konzervovanú bez nálevu a prepláchnutú. Na masti osmažíme cibuľu, posypeme múkou, chvíľu osmažíme, pridáme postrúhaný cesnak, mleté čierne korenie, bobkový list, soľ, štipku cukru a zalejeme šľahačkovou smotanou. Necháme prejsť varom. Podľa potreby môžeme pridať trochu mlieka. Po odstavení z ohňa pridáme trochu octu, jemnejšie chutí šťava z citróna.

Fazuľa v paradajkovej omáčke

paradajkaSuroviny: uvarená biela fazuľa alebo z konzervy, 1 cibuľa, 1 PL masla, hladká múka, 1 PL paradajkového pretlaku, sterilizovaná paradajková šťava, štipka cukru, mleté čierne korenie

Postup: Na masle osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno, posypeme múkou, premiešame, pridáme mäkkú bielu fazuľu, osolíme, posypeme mletým čiernym korení, cukrom a pridáme paradajkovú šťavu. Prevaríme všetko spolu a podávame s bagetou, alebo s fašírkou, volským okom a pod.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *