Paradajky

homemade-tomato-sauceParadajky červené, žlté, oranžové, strapcovité ako hrozno, rôznych tvarov a veľkostí patria medzi veľmi obľúbenú zeleninu na svete, ktorú si dokážeme vypestovať nielen v záhrade, ale aj v kvetináči na balkóne. Majú vysoký obsah vitamínu C, A a E, množstvo betakaroténu, čo prospieva najmä zraku. Obsahujú lykopén, ktorý ochraňuje telo pred rakovinou kože, prostaty, prsníka a tráviaceho traktu. Šťava z paradajok sa je vhodná pri únave a tiež pri bolestiach hlavy. Ako prevencia sa odporúča piť šťavu z paradajok, 1 – 2 poháre denne.

Paradajky obsahujú kyselinu listovú a citrónovú. Tým, že obsahujú chróm a veľa vody a majú nízku energetickú hodnotu, ich konzumácia je vhodná aj pri redukčných diétach. Kálium, ktorý paradajky obsahujú, znižuje krvný tlak. Najviac vitamínu C sa nachádza v šupke plodu, preto je najvhodnejšie konzumovať paradajky neošúpané. Ich konzumáciou chránime telo pred ochorením pankreasu a žalúdka. Pôsobia tiež na zníženie cholesterolu v krvi a blahodárne vplývajú na cievy. Podľa svetových výskumov konzumovaním paradajok spomaľujeme stárnutie organizmu.

Vhodné sú na prípravu pretlakov, štiav, omáčok, polievok, dresingov, dajú sa konzumovať celoročne.

Veľmi chutná je ich kombinácia s mozarellou, dochutené bazalkou a poliate kvalitným olivovým olejom. Podáva sa rovnako ako predjedlo, ale aj ako hlavné jedlo, takmer na celom svete.

Lečo trochu inak

Suroviny: cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, malá cukina, 1 žltá, 1 zelená paprika, párky alebo jemná pikantná klobása, 4 ks paradajky, soľ, korenie, ochucovadlo, mletá rasca

Postup: na oleji osmažíme cibuľu, po sklovatení pridáme posekaný cesnak. Cukinu umyjeme a nakrájame na kocky aj so šupkou. Papriku nakrájame na pásiky , paradajky na kocky. K cibuli pridáme papriku a mierne podusíme, keď je polomäkká, pridáme cukinu spolu s údeninou. Pridáme soľ, posypeme mletým čiernym korením a rascou a dusíme do polomäkka. Nakoniec pridáme paradajky, aby pustili šťavu. Podľa chuti môžu sa pridať na záver 2 vajíčka a dobre premiešať. Dochutíme. Podáva sa s pečivom alebo celozrnným chlebom.

Výborný kečup

Suroviny: 2 kg paradajok, 250 g očistených jabĺk /3 ks/, 250 g cibule / 2 ks/, 250 ml octu, 1 PL soli, pol PL červenej papriky, 15 dag kryštálového cukru, 3-4 ks klinčekov, 1 ČL mletej škorice, 1 feferónka.

Postup: Všetky suroviny spolu rozvariť, rozmixovať, prepasírovať cez sitko a zmes ešte variť 20 – 30 min. Horúci kečup nalievame do malých čistých pohárov.

Po uzatvorení viečka otočíme hore dnom na 1 hod. a prikryjeme dekou. Po hodine poháre otočíme a znova zakryjeme až do vychladnutia.

Mäso so zeleninou

Suroviny: 1 kg bravčového pliecka, 1 kg paradajok, 1 kg papriky, 5 feferóniek, 5 veľkých cibúľ, 2 hlávky cesnaku, 1 ČL mletého čierneho korenia, 1 PL soli, 2 dl oleja, 1 nakladač

Postup: Mleté mäso dáme do väčšieho hrnca, pridáme nadrobno nakrájanú papriku a paradajky, feferónky nasekáme, cibuľu a cesnak nakrájame na kocky, posypeme soľou a korením, prelejeme kvalitným olejom a nasypeme nakladač. Dobre premiešame a dáme variť na 45 min. Horúcou zmesou naplníme zaváracie poháre, uzatvoríme ich a necháme odstáť 24 hod. Potom sterilizujeme 15 – 20 min. Po sterilizovaní otočíme poháre hore dnom a prikryjeme dekou do vychladnutia. Zmes je výborná na špagety, hrianky, na pizzu a pod.

Zapečená paprika s paradajkami

Suroviny: 750 g papriky, 5 veľkých paradajok, 1 veľká cibuľa, olivový olej, korenie, soľ, dochucovadlo, majoránka, 5 malých vajec

Postup: Pekáč si vylejeme olivovým olejom a nasypeme naň na kocky nakrájanú cibuľu. Na cibuľu navrstvíme nakrájanú papriku, posolíme, posypeme mletým čiernym korením, dochucovadlom a na to naukladáme vydlabané kúsky z veľkých paradajok. Posolíme, polejeme olejom. Vydlabané paradajky posolíme, pokoreníme vo vnútri a do každej rozbijeme 1 vajíčko. Každé posypeme soľou a korením. Dáme piecť do rúry asi na 30 min. prikryté alobalom. Odkryjeme a necháme zapiecť posypané strúhaným syrom. Podávame s pečivom alebo mäkkým chlebom.

Predjedlo

Suroviny: 4 veľké paradajky, 150 g šunky, 2 vajcia natvrdo, 1 mäkký syr, majonéza, dochucovadlo, soľ, petržlenová vňať

Postup: Paradajky umyjeme, odrežeme vrch a vydlabeme lyžičkou dužinu. Vajcia nakrájame na kocky, pridáme šunku nadrobno nakrájanú, syr a majonézu rozmiešame, pridáme soľ, korenie, dochucovadlo a premiešame. Touto hmotou naplníme paradajky a prikryjeme odrezaným vrchom z paradajky. Paradajky servírujeme na šalátových listoch a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo rukolou.

Zapečené fašírky s paradajkou

Suroviny: 400 g mletého mäsa, 1 vajce, 2 PL strúhanky, soľ, mleté čierne korenie, sušená saturejka, sekaná petržlenová vňať, 4 paradajky, olej , 100 g strúhaného syra

Postup: Mleté mäso vymiešame s vajcom, strúhankou, saturejkou, soľou, korením, časťou strúhaného syra, petržlenovou vňatou a dobre premiešame. Vytvarujeme ploché paradajky, ktoré ukladáme na vymastený plech. Povrch fašírok posypeme strúhaným syrom, na ktorý položíme hrubší plát paradajky. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 – 40 min. Podávame so zemiakovou kašou.

Ak k vareniu potrebujeme ošúpané paradajky, zľahka ich nakrojíme do kríža. Vložíme do hrnca s vriacou vodou a chvíľu necháme postáť. Keď sa šupa začne lúpať, vyberieme naberačkou a položíme do nádoby so studenou vodou, alebo pod tečúcu studenú vodu. Budú sa potom ľahko šúpať a dajú sa použiť na rôzne šaláty, k mäsu, na omáčky, jako predjedlo.

Talianska polievka s parmezánom

Suroviny: 800 g zrelých paradajok, 3 červené papriky, 5 strúčikov cesnaku, 1 veľká cibuľa, 3 ks toastového chleba, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, zeleninový vývar, bazalka, 50 g parmezánu

Postup: Na vymastený plech naukladáme polovičky paradajok, na plátky nakrájanú červenú papriku zbavenú jadierok, polejeme olivových olejom a v predhriatej rúre pečieme asi 30 min. Necháme vychladnúť. Na oleji opražíme cibuľu nakrájanú na kocky, cesnak na plátky, pridáme posekané paradajky a papriku, pridáme soľ, korenie, pridáme vývar a varíme asi 30 min. Potom pridáme na kocky nakrájaný chlieb bez kôrky, polovicu strúhaného parmezánu a spolu chvíľu povaríme.

Podávame na tanieri posypané parmezánom, pokvapkané olivovým olejom a lístkami bazalky.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *