Maliny chutia aj liečia

A9REBE0Maliny sú veľmi chutné a všestranne použiteľné ovocie. Výborný je z nich sirup, džem, marmeláda, rôsol, kompót, víno i pálenka (malinovica). Vhodné sú aj na zamrazovanie, po opláchnutí a vysušení ich treba rozložiť na podnos a tak zamraziť. Po zamrazení sa môžu presypať do mikroténových vreciek a skladovať v mrazničke.
Farbivo obsiahnuté v malinách patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Sú bohatým zdrojom vitamínu C. Pomáhajú pri zažívacích problémoch, pri ochoreniach pečene, obličiek a močového mechúra. Maliny posilňujú celkovú imunitu organizmu.
Vyskytujú sa v lesoch na slnečných a vlhkých plochách, no pestujú sa aj v záhradách. Vhodné sú do múčnikov, rolád alebo na torty. Z mrazených si môžeme pripraviť rozvarením teplú omáčku, ktorou prelejeme suchšie typy múčnikov, ako je piškótové cesto, bábovka, vianočka a pod.
Ponúkame vám niekoľko receptov s použitím tohto veľmi chutného ovocia.

Malinová roláda

Suroviny: 4 vajcia, 3 PL varenej instantnej kávy, 120 g práškového cukru, 100 g polohrubej múky, 30 g škrobovej múčky, maliny konzervované, čerstvé alebo zamrazené Plnka: 250 g tvarohu, 100 g práškového cukru, 3 PL vody, 3 KL želatíny, 1 smotana na šľahanie
Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom a kávou do peny, postupne pridávame sneh z bielkov, škrobovú múčku a múku. Plech vyložíme mastným papierom, cesto naň natrieme a dáme piecť do horúcej rúry na 10 min. Po upečení roládu zvinieme aj s papierom a necháme vychladnúť. Pripravíme si plnku: želatínu nasypeme do vody a necháme napučať. Tvaroh vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme vyšľahanú šľahačku a dobre premiešame. Želatínu zohrejeme vo vodnom kúpeli podľa návodu a mierne vychladenú postupne po lyžičkách pridávame k tvarohovo-smotanovej hmote, aby sa nezrazila. Vymiešaný krém natrieme na rozbalené cesto, posypeme malinami a pomaly zvinieme. Zbavíme cesto papiera, plnkou natrieme aj povrch rolády a môžeme posypať instantnou kávou. Dáme do chladničky a po vychladnutí krájame na  hrubšie rezy. Môžeme zdobiť šľahačkou alebo teplou malinovou šťavou.

Tvarohovo-malinová torta

Suroviny: 6 vajec, 200 g práškového cukru, 2 PL horúcej vody, 240 g polohrubej múky, ½ kypriaceho prášku
Plnka: 500 g jemného tvarohu, 250 g masla, 150 g cukru, kôra z 1 citróna, 1 vanilkový cukor
Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom za pridávania horúcej vody, sneh vymiešame so štipkou soli na pevno a postupne pridávame spolu s múkou a kypriacim práškom. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej guľatej formy a v predhriatej rúre upečieme do zlatova. Počas chladnutia cesta si vymiešame tvaroh s postupným pridávaním vymiešaného masla s cukrom, vanilkovým cukrom a postrúhanou kôrou z citróna. Plnku natrieme na vychladnuté cesto a posypeme husto malinami. Dáme stuh-núť do chladničky.

Linecký koláč

Suroviny: 200 g tuku, 1 prášok do pečiva, 280 g hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 120 g práškového cukru, 1 vajce.
Postup: Všetky suroviny  spolu zmiešame na doske a vyvaľkáme do guľatého tvaru. Cesto prenesieme na nízku formu s vlnitým okrajom, ktorú sme vymastili a vysypali múkou.
Husto posypeme malinami, pocukrujeme práškovým cukrom a mandľovými lupienkami. Dáme piecť do predhriatej rúry, Cesto je upečené, keď sa na okrajoch oddeľuje od formy. Po upečení posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom a podávame vychladnuté.

Malinové rezy

Suroviny: 2-3 vajcia, 1 šálka práškového cukru, 2 šálky polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, 1 šálka vlažného mlieka, ½ šálky oleja
Krém: 2 tvarohy, 1 vanilkový cukor, 1 kelímok kyslej smotany, 1 kelímok smotany na šľahanie, 1 stužovač šľahačky, 100 g práškového cukru, štipka soli, 1 balíček želatíny, 50 ml mlieka, maliny
Postup: Vajcia vymiešame s cukrom ručným šľahačom s pridaním štipky soli do penista, múku zmiešame s práškom do pečiva a po-stupne pridávame po lyžičkách múku, mlieko a nakoniec olej. Ľahko premiešame a cesto prelejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme v predhriatej rúre 20 – 25 min. Počas pečenia si pripravíme tvarohový krém: Do nádoby dáme hrudkovitý tvaroh, kyslú smotanu, práškový cukor a vanilínový cukor. Pre-miešame vareškou a zvlášť vyšľaháme šľahačku so stužovačom šľahačky a pomaly primiešavame k tvarohu.
Počas miešania necháme želatínu napučať v mlieku a nakoniec primiešame k tvarohovo – smotanovej mase. Po vychladnutí koláča naukladáme na povrch maliny na ktoré natrieme tvarohový krém. Povrch tvarohu ozdobíme malinami, môžeme pridať strúhanú čokoládu alebo čokoládové hoblinky. Krájame na kocky, v strede ktorých je malina.

Roláda s malinami

Suroviny: 4 vajcia, 80 g polohrubej múky, 160 g práškového cukru, štipka soli, 1 ČL kypria-ceho prášku, 50 g škrobovej múčky, 3 – 4 PL teplej vody
Plnka: 1 kelímok smotany na šľahanie, 1 stužovač šľahačky, 100 g práškového cukru, 2 tva-rohy, 3 PL šťavy z citrónu, 250 g čerstvých malín
Postup: Bielky vyšľaháme šľahačom so štipkou soli na pevný sneh, postupne pridávame cukor a žĺtky z vajec. Múku zmiešame so škrobovou múčkou a práškom do pečiva a striedavo pridá-vame k bielkom s teplou vodou. Ľahko premiešame vareškou. Cesto vylejeme na papier na pečenie a upečieme do zlatova v predhriatej rúre. Po upečená vyklopíme roládu na pocukrovanú utierku a zrolujeme do pevnej rolády. Necháme vychladnúť. Počas chladnutia vyšľaháme šľahačku so stužovačom, v druhej nádobe vymiešame tvaroh s cukrom a šťavou z citróna a postupne pridávame po lyžičkách vyšľahanú šľahačku. Vytvoríme ľahký krém, ktorý natrieme na rozbalenú a vychladnutú roládu. Naukladáme čerstvé maliny a zrolujeme pevnú roládu. Povrch môžeme natrieť tiež krémom, alebo malinovým džemom. Na tanieri ozdobíme rôsolom alebo sirupom z malín. Roláda je veľmi osviežujúca, najmä po vychladnutí v chladničke.

Malinová torta

Suroviny: 4 vajcia, 10 PL práškového cukru, 10 PL polohrubej múky, štipka soli, 0,5 ml oleja
Krém: 1 mascarpone alebo nátierkové maslo bez príchute, 1smotana na šľahanie, 1 stužovač šľahačky, 50 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 PL bieleho rumu alebo vodky, 250 g malín
Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom do penista a zvlášť vymiešame bielky so štipkou soli na pevný sneh. Pridáme do žĺtkovej hmoty a po-stupne po lyžičkách pridávame múku a ľahko miešame. Nakoniec prikvapkávame olej. Hmotu vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej guľatej formy a rýchlo upečieme v predhriatej rúre do zlatova. Počas chladnutia korpusu vymiešame mascarpone s vanilínovým cukrom. Zvlášť vyšľaháme sladkú smotanu so stužovačom šľahačky a pridávame k nej po lyžičkách krém z mascarpone. Nakoniec po kvapkách pri-dávame rum alebo vodku a premiešame. Polovicu krému natrieme na vychladnutý korpus, naukladáme na to maliny a natrieme na ne krém. Povrch zarovnáme stierkou, posypeme strúhanou čokoládou a ozdobíme lístkami mäty. Ak nám zostali maliny, ozdobíme vrch malinami. Na niekoľko hodín dáme do chladničky, prí-padne na noc, aby sa lepšie krájala.

Malinová zmrzlina

Suroviny: 3 bielky, 3 PL práškového cukru, 2 šľahačky, 2 stužovače šľahačky, miska malín
Postup: Maliny rozmixujeme, bielky vyšľaháme so štipkou soli a cukrom na pevnú hmotu. Šľahačky vyšľaháme so stužovačmi a primiešame k snehu. Nakoniec ľahko primiešame rozmixované maliny, stierkou prenesieme do nádoby na mrazenie a odložíme na niekoľko hodín do mrazničky. Podávame preliate čokoládou alebo malinovou šťavou, ktorú si môžeme pripraviť rozvarením s cukrom a precedením cez sitko.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *