Mak

Mak patrí u nás medzi veľmi obľúbenú potravinu. Okrem svetlomodrého, ktorý sa bežne používa na pečenie, existuje mak biely, tmavošedý a hnedý. Má vhodné podmienky na pestovanie u nás a v Čechách, odkiaľ sa niektoré druhy k nám aj dovážajú. V minulosti sa používal odvar z maku na hlboký a dlhotrvajúci spánok. Využíva sa na potravinárske, farmaceutickú účely, ale tiež na výrobu oleja. Mla dé makovice obsahujú ópiové alkaloidy, ktoré sa využívajú práve pri výrobe farmaceutických prípravkov. Najznámejšia z receptov je určite maková štrúdľa, makové rezance či šúľance, no mak sa pridáva aj do množstva iných koláčov či múčnikov. Ponúkame vám niekoľko vyskúšaných a veľmi chutných receptov s použitím maku.

 

Makový srnčí chrbát

001Suroviny: 75 g masla, 150 g hladkej múky, 1 žĺtok, 2 PL mlieka, 2 PL prášku do pečiva, 40 g cukru

Suroviny na plnku: 120 g mletého maku, 130 ml mlieka, 100 g cukru, 40 g masla, 1 bielok, 40 g hlad kej múky, 1 PL prášku do pečiva, strúhaná kôra z 1 citróna

Postup: Zo surovín vypracujeme hladké cesto a odložíme. Pripravíme si makovú plnku. Mlieko privedieme do varu s cukrom, pomaly pridávame mletý mak a ľahko premiešame. Pridáme mas lo a po vychladnutí makovej plnky pridáme sneh z 1 bielka, citrónovú kôru a prášok do pečiva s mú kou. Formu na srnčí chrbát vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vyvaľkáme a 2/3 prenesieme do for my, časť cesta odložíme na prekrytie povrchu ko láča. Na cesto rozotrieme makovú plnku a na vrch položíme vyvaľkaný tenký plátok cesta, ktorý po picháme vidličkou. Dáme piecť do predhriatej rúry a pečieme cca 25 min.

 

Makové rohlíčky

Suroviny: 1 vajce, 100 g masla, 75 g cukru, 210 g hrubej múky, 70 g mletého maku, štipka soli, 1 vanilínový cukor

Postup: Všetky suroviny zmiešame na hladké cesto a vytvoríme valec. Postupne z neho od krajujeme a tvarujeme malé rožteky. Ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a pečie me v horúcej rúre. Ešte teplé obaľujeme v cukre zmiešanom s vanilínovým cukrom. Môže sa pripraviť z dvojitej dávky.

 

Kysnuté rohlíky s makom

003Suroviny: 200 g hladkej múky, 200g hrubej múky alebo 400 g polohrubej múky, 180 g masla, 1 vajce, 5 ČL cukru, štipka soli, 2 dag droždia, 1 dl mlieka

Postup: Do vlažného mlieka dáme štipku cukru a rozdrobené kvasnice. Dáme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme 1 vajce, mäkké maslo, štipku soli a nakoniec kvások. Vypracu jeme hladké cesto, ktoré necháme asi 30 min. nakysnúť. Počas kysnutia si pripravíme makovú plnku: 1 dl vody prevaríme s 120 g kryštálového cukru na sirup a do horúceho pomaly sypeme 150 g mletého maku. Môžeme pridať aj umyté hrozienka. Na kysnuté cesto vyvaľkáme do tvaru kruhu a radielkom nakrájame na trojuholníky. Vychladnutú plnku uložíme na širšiu časť cesta a zvinieme do tvaru rohlíka. Ukladáme na plech s papierom na pečenie, natrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme v horú cej rúre do zlatova. Namiesto maku sa môže použiť tvaroh alebo orechy.

 

 

Bábovka s makom

004Suroviny: 30 dag polohrubej múky, 1 vajce, 1 prášok do pečiva, ½ šálky oleja, ¼ l mlieka, 12 dag mletého maku, 15 dag cukru

Postup: Všetky suroviny zmiešame a vyleje me do vymastenej a múkou vysypanej bábov kovej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po vyklopení pocukrujeme.

 

Makové rezy

Suroviny: 2 hrnčeky kryštálového cukru, 3 celé vajcia, 1 hrnček nemletého maku, 1 hrnček mlieka, 1 šľahačka, 1 hrnček oleja, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.

Postup: všetky suroviny vymiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Ak chceme, aby bolo cesto viac nadýchané, vyšľaháme bielky zvlášť a pridáme nakoniec. Po vy chladnutím polejeme čokoládovou al. citrónovou polevou, alebo natrieme pikantnou marmelá dou.

 

Makový mrežovník

006Suroviny: 60 dag hladkej múky, 30 dag práškového cukru, 30 dag tuku, 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, 3 PL mlieka, pol malej lyžičky škorice, trochu rumu, 40 dag maku, ½ sáčku hrozienka, 10 dag kryštálového cukru, 1,5 dl mlieka

Postup: Z múky, cukru, mäkkého tuku, prášku do pečiva, va nilkového cukru, mlieka, vajec, škorice, rumu vymiesime hladké cesto. Oddelíme 1/3 cesta, ktoré vyvaľkáme a valčekom prene sieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Uvaríme mlieko s cukrom a pridáme k nemu zmletý mak a hrozienka. Vychlad nuté natrieme na spodné cesto, z 1/3 cesta tvoríme mriežky a ukladáme šikmo na cesto. Dáme piecť do predhriatej rúry do zlatova. Posypeme práškovým cukrom.

 

Makový závin

007Suroviny: 30 dag polohrubej múky, 10 dag Hery, 1 biely jogurt, štipka soli, 2 PL cukru, 20 dag maku, 3 PL cukru, hrozienka alebo čerešne, višne, jablká.

Postup: Z múky, mäkkého tuku, jogurtu, soli a cukru urobíme hladké cesto, ktoré necháme 30 min. odpočívať. Z cesta urobíme 3 bochníky a každý natrieme ľubovoľnou plnkou. Makovú plnku získame uvarením sirupu z cukru, pridaním maku a hrozienok. Môžeme pre chuť pridať pár kvapiek rumu. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, naplníme plnkou, naukladáme višne, čerešne alebo strúhané jablká, pevne stočíme, okraje založíme a uložíme na vymastený plech alebo vyložený papierom na pečenie. Takto urobíme so všetkými bochníkmi, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v horúcej rúre do zlatova. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *