Mak – vápnikový rekordman

vlci-mak,-zapad-slnka-za-lukou-206062Drobné zrnká maku siateho sú veľmi zdravé, aj keď v modernej slovenskej kuchyni sú stále viac zanedbávané. A neprávom. Nie každý vie, že mak je skutočný vápnikový rekordman; obsa-huje totiž mnohonásobne viac vápnika, ako kravské mlieko a výrobky z neho. 100 g maku obsahuje neuveriteľných 1400 mg vápnika, v rovnakom množstve stredne tučného bieleho jogurtu nájdeme iba 160 mg, v tučnom tvarohu 360 mg a v obľúbenom eidame 800 mg vápnika. Navyše, v maku sa nachádza aj značné množ-stvo často deficitného železa a horčíka. Pozor, mak je nutné kvôli využiteľnosti obsiah-nutých látok konzumovať pomletý! Skvelým do-plnkom stravy je tiež za studena lisovaný makový olej, ten obsahuje dôležité vitamíny a minerály. Pestovanie maku siateho je pocho-piteľne kontrolované, lebo nezrelé makovice ob-sahujú ópium – mliečnu šťavu. Ópium obsahuje hlavne morfín, kodeín, papaverín a narkotin. Uvedené látky (alkaloidy) majú protikŕčový, analgetický a narkotický účinok. Tieto vlastnosti sa netýkajú zrelých semien.

 

Náš tip: RECEPT na makové mlieko

Makové mlieko možno použiť napríklad na-miesto mlieka do koktailov (banánový, jaho-dový, čokoládový), na prípravu kakaa alebo pudingu, do cesta na palacinky,  lievance a pod.

Potrebujete: 150 g maku, 750 ml vody
Postup: Celý mak dôkladne prepláchneme (v sitku) a cez noc namočíme do 750 ml vody. Ráno všetko nalejeme do mixéra (voda je si-vastá) a mixujeme, kým tekutina nezbelie. Takto rozmixované mlieko precedíme cez veľmi jemné sitko a je hotovo.

I napriek tomu, že Slovensko stále patrí ku krajinám, kde sa mak pestuje a šľachtí, jeho pestovateľské plochy sa v porovnaní s inými krajinami vyznačujú malou výmerou. Naše slovenské odrody, ako potravinové komo-dity sa však vzhľadom na dobrú kvalitu se-mena a chuť vyvážajú do Čiech, Maďarska a Ruska.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *