Gaštanové dobroty

4-1Múčniky z gaštanov sú vynikajúce a patria určite k tým slávnostnejším. Ponúkame Vám typ na gaštanovú tortu , gaštanovú roládu, výborné gaštanové rezy, ale aj mrazený gaštanový krém.

Gaštanové rezy
Suroviny: 8 vajec, 160 dag cukru, 1 vanilkový cukor, 160 g polohrubej múky, štipka soli
Plnka: 125 g masla, 2 bal. mrazeného gaštanového pyré, 8 PL rumu, 4 PL práškového cukru, 150 g mletých orechov alebo mandlí, marmeláda, čokoládová poleva
Postup: Bielky vyšľaháme so štipkou
soli na pevný sneh, pridáme cukor, vanilkový cukor, postupne pridávame žĺtky a nakoniec pridáme po lyžičkách múku. Polovicu cesta vylejeme na plech vyložený mastným papierom a rýchlo upečieme v predhriatej rúre..Potom druhú polovicu cesta, takže nám vzniknú dve cestá. Počas pečenia si urobíme gaštanový krém tak, že mäkké gaštanové pyré vymiešame s rumom, zvlášť vymiešame maslo s cukrom a pomaly pridávame gaštanovú hmotu do masla. Pridáme orechy a ľahko premiešame. Po vychladnutí stiahneme z cesta papier, na 1. cesto natrieme pikantný lekvár a prikryjeme 2. cestom. Dobre pritlačíme a natrieme gaštanový krém. Povrch zarovnáme a polejeme vychladnutou čokoládovou polevou. Dáme do chladu a krájame na rezy až po vychladnutí.

Mrazený gaštanový krém
Suroviny: 300 ml šľahačky, 12 dag práškového cukru, 45 dag gaštanového pyré, 2 PL koňaku alebo rumu, horká čokoláda
Postup: Gaštanové pyré necháme zmäknúť a po pridaní cukru a koňaku vymiešame na hladkú hmotu. Smotanu vyšľaháme, môže byť aj so stužovačom šľahačky na pevnú hmotu, ktorú pomaly pridávame ku gaštanom. Touto hmotou naplníme malé papierové misky, povrch prekryjeme alobalom a dáme do mrazničky aspoň na 3 hod. Minimálne 10 min. pred podávaním vyberieme z mrazničky, ozdobíme postrúhanou alebo na plátky naškriabanou čokoládou a podávame. Táto studená dobrota sa hodí na pohostenie v každom ročnom období.

Gaštanová torta
Suroviny: 3 vajcia, 6 PL práškového cukru, 12 PL polohrubej múky, 3 PL oleja, 1 vanilkový cukor, štipka soli
Plnka: 1 mrazené gaštanové pyré, 6 PL rumu, 125 g masla, 1 vanilkový cukor, 3 PL cukru, čokoládová poleva, šľahačka
Postup: Z 3 bielkov a štipky soli vyšľaháme tvrdý sneh, pridáme cukor a vanilkový cukor a ešte dobre vyšľaháme. Postupne pridávame žĺtky, po lyžičkách múku a nakoniec ľahko primiešame olej. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a dáme rýchlo upiecť do predhriatej rúry. (Možno nahradiť aj kúpeným korpusom). Kým sa pečie torta, vymiešame šľahačom mäkké gaštanové pyré s rumom na hladký krém. Zvlášť vyšľaháme maslo s cukrom a postupne po lyžičkách pridávame gaštanový krém k maslu. Krém natrieme na vychladnutý korpus, mokrým nožíkom povrch aj boky torty zarovnáme a dáme stuhnúť do chladničky. Čokoládovú polevu rozpustíme podľa návodu a vlažnú nalejeme na povrch gaštanového krému. Necháme voľne stiecť po bokoch, vrch zarovnáme a ozdobíme pred podávaním ľubovoľne šľahačkou. Torta je výborná, môže byť podávaná aj ako vianočná.

Gaštanová roláda
Suroviny: 4 vajcia, 4 PL polohrubej múky, PL práškového cukru, 1 vnilkový cukor, 1 KL prášku do pečiva, 1 PL kakaa Plnka: 250 g masla, 10 dag práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 6 PL rumu, 1 mrazené gaštanové pyré, čokoládová poleva
Postup: Bielky vyšľaháme s cukrom na pevnú hmotu, pridáme žĺtky a dobre vymiešame. Postupne po lyžiciach pridávame múku s práškom do pečiva, kakao a ľahko premiešame. Hmotu rovnomerne rozotrieme na papierom vyložený plech a rýchlo upečieme v horúcej rúre asi 10 min. Po upečení ešte teplé zvinieme a zabalíme do utierky. Počas chladnutia rolády si pripravíme krém: Maslo s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame na hladký krém. Zvlášť vymiešame rozmrazené a zmäknuté gaštanové pyré s rumom, ktoré po lyžičkách pridávame k maslu a miešame. Vychladnutú roládu rozbalíme, stiahneme papier a naplníme krémom. Na pevno zavinieme, potrieme krémom aj povrch rolády a buď ozdobíme strúhanou čokoládou, alebo polejeme mierne vychladnutou čokoládovou polevou, alebo zdobíme iba pokvapkaním čokoládovej polevy. Môže sa podávať na tanieri so šľahačkou. Roláda je vhodná na sviatočný stôl.

Gaštanová torta bez cukru a múky
Suroviny: 8 vajec, 2 balenia gaštanového pyré
Plnka: 2 šľahačky v prášku, 3 dl mlieka, 1 gaštanové pyré, kyslý džem, trochu rumu
Postup: žĺtky vymiešať a postupne pridávať po lyžičkách zmäknuté gaštanové pyré, pomaly pridávať sneh so štipkou soli. Hmotu vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme pri teplote 180 st. kým nie je povrch zlatistý. Môžeme skúšať ihlicou najmä v strede, či je cesto rovnomerne upečené. Po vypnutí rúry necháme ešte cesto v rúre 10 min. Po vychladnutí cesto prekrojíme a spodný diel pokvapkáme troškou rumu. Natrieme džemom a polovicou plnky zo šľahačky a gaštanového pyré. Preklopíme druhým korpusom, jemne pritlačíme a natrieme celú tortu plnkou. Ak máme pár kúskov uvarených gaštanov, povrch môžeme posypať strúhanými gaštanmi alebo nakrájanými na tenučké plátky.
Plnka: 3 min. šľahať práškovú šľahačku s mliekom do polotuha, potom pridávame postupne zmäknuté gaštanové pyré.
Práškovú šľahačku môžeme nahradiť čerstvou šľahačkou iba v prípade, ak torta nebude dlhšie stáť. Prášková šľahačka zabezpečí pevnosť krému aj niekoľko dní.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *