Cuketa – cukina

Názov zeleniny cuketa je odvodený z taliančiny – zucca /tekvica/ a je považovaná za jednu z najzdravších zelenín vôbec. Pripomína uhorky, ale môže dorásť až do váhy 2 kg. Je lahodná, plná vody. Najchutnejšia je mladá, neobsahuje vnútorné semená a je použiteľná celá aj s mladou šupkou. Treba ju dobre umyť pod tečúcou vodou. Dostupná je na trhu počas celého roka, hovorí sa jej aj mäso vegetariánov. Okrem vlákniny obsahuje vitamín A, z minerálov draslík, fosfor, horčík a vápnik. Obsahuje minimum sacharidov. Cenný v cukine je karotén. Upravuje sa varením, pečením, na pare, dá sa zapekať alebo smažiť obalená v cestíčku alebo v trojobale. Známa je tiež cukinová omáčka, polievka a výborný je z nej nákyp s pridaním zemiakov. Ak cukinu použijeme na varenie polievok, použijeme aj vnútornú dužinu, pre jej obsah vitamínov, vlákniny a minerálov. Surová nemá výraznú chuť, preto ju treba dochutiť koreninami. Dobre sa hodí k nej mleté čierne korenie, všetky druhy byliniek, petržlenová vňať, bazalka, kôpor, paradajky, paprika, cibuľa, cesnak, olivový olej.

Vhodná je aj na prípravu pomazánok, placiek, zapečená s mletým mäsom a strúhaným syrom, vhodná je aj do koláčov, na prípravu marmelád a do zeleninových štiav. Pre veľký obsah vody je vhodná podávať pri dne, žlčníkových problémoch, pomáha obličkám a srdcu.

Ponúkame na vyskúšanie netradičné recepty s použitím cukiny.

Cuketový nákyp

Suroviny: 500 g cukety, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 150 g tvrdého syra, 150 g údeného mäsa, 4 vajcia, 200 g polohrubej múky, 150 ml oleja, 1 Čl kypriaceho prášku, majoránka, korenie, soľ, tuk na vymastenie formy a strúhanka na vysypanie pekáča, plátky slaniny, bylinky na ozdobu

Postup: Cuketu umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Necháme aspoň 10 mín. odležať, aby pustila vodu. Cibuľu a cesnak očistíme, nasekáme na drobno, syr nastrúhame na jemno, údené mäso nakrájame na drobné kocky a všetko pridáme k cukete zbavenej vody. Pridáme olej s múkou a práškom do pečiva, dochutíme soľou, korením a majoránkou. Pridáme 4 žĺtky a dobre premiešame. Z bielkov ušľaháme pevný sneh so štipkou soli a opatrne primiešame do cuketového cesta. Formu vymastíme, vysypeme strúhankou a natrieme cuketové cesto. Na vrch nákypu naukladáme si 5 – 6 plátkov slaniny a dáme piecť do horúcej rúry. Pečieme asi 30 – 40 min. do zlatova. Hotový nákyp môžeme posypať posekanými bylinkami. Podávame s akýmkoľvek zeleninovým šalátom.

Nákyp je chutný aj studený.

Cuketové placky

Suroviny: 1 cuketa, 4 zemiaky, soľ, čierne korenie, majoránka, 1 cibuľa, 4 -5 strúčikov cesnaku, hladká múka, 2 vajcia, olej

Postup: Cuketu nahrubo nastrúhame, zemiaky a cibuľu s cesnakom na jemno, pridáme soľ, korenie, majoránku , vajcia a po lyžičkách pridávame múku podľa potreby. Miešame, aby sa nevytvorili hrudky. Keď je cesto dostatočne husté, na malom množstve oleja vyprážame po obidvoch stranách do zlatova. Vhodné je potierať maslovačkou pred každou novou plackou.

Táto hmota sa dá aj zapiecť vo vymastenej a vysypanej forme, vtedy bielky vyšľaháme na tuhý sneh s pridaním štipky soli. Hmota bude ľahšia a upečie sa ako koláč, ktorý môže byť ako príloha k bielemu hydinovému mäsu.

Cuketový koláč

Suroviny: 350 g cukety, 300 g kryštálového cukru, 350 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 vanilínový cukor, 4 PL oleja, 2 vajcia, 2 bal.škoricového cukru, čokoládová poleva

Postup: Cuketu umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme kryštáľový cukor , vanilínový a škoricový cukor, necháme asi 5 min.postáť,aby sa cukor rozpustil. Postupne pridávame múku s práškom do pečiva a 2 žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh s pridaním štipky soli a ľahko primiešame do hmoty. Nakoniec pridáme olej. Cesto vylejeme do formy /môže byť aj forma na bábovku alebo plech/ a pomaly pečieme v predhriatej rúre asi 45 min. Keď koláč vychladne, polejeme ho čokoládovou polevou. Môže sa podávať s vyšľahanou smotanou alebo marmeládou.

Cuketová horčica

Suroviny: 2 kg cukiny, 2 veľké cibule, 6 stručikov cesnaku, 3 PL horčice, 2 Čl mletého korenia, 2 feferónky,2 Čl soli, 130 g kryštálového cukru, 200 ml oleja, 200 ml octu, 1 – 2 PL strúhaného chrenu

Postup: Cuketu ošúpeme a nakrájame aj s dužinou na kocky, dáme do väčšieho hrnca, pridáme rozkrájanú cibuľu, očistený cesnak, osolíme a dáme variť. Keď je hmota mäkká, rozmixujeme ju tyčovým mixérom, pridáme 200 ml octu, 200 ml oleja, nasekané feferónky, chren, čierne korenie, horčicu, cukor a dáme variť.

Varíme spolu asi 15 – 20 min. Ak by bola hmota veľmi riedka, varíme kým sa odparí voda a horčica bude hustejšia. Medzitým si pripravíme malé poháre na zaváranie, ktoré postupne plníme horúcou hmotou Poháre otočíme hore dnom a zakryjeme utierkami a dekou. Po vychladnutí otočíme a používame k párkom, pečenej klobáse, na dochutenie pri varení napr. do sviečkovej a pod.Výborná je na prípravu jednohubiek a chlebíčkov.

Zapečená cuketa

Suroviny: cuketa, olivový olej, 300 g mletého bravčového mäsa, slaninka, 1 cibuľa, cesnak, 50 g tvrdého syra, 4 paradajky, trochu paradajkového pretlaku, petržlenová vňať, soľ, čierne mleté korenie

Postup: Cuketu umyjeme, prekrojíme po dĺžke, vydlabeme vnútro lyžičkou, posolíme, posypeme mletým čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme na 10 min. do predhriatej rúry, aby zmäkla. Pripravíme si plnku:

Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame na drobné kúsky a dáme speniť na olivový olej. Mleté mäso orestujeme a pridáme postrúhaný tvrdý syr, dochutíme soľou, korením, pridáme posekanú petržlenovú vňať. Kedˇje cuketa opečená, naplníme ju mäsovou hmotou, na vrh môžeme uložiť pár plátkov slaniny. Paradajky rozvaríme, pridáme trochu paradajkového pretlaku, zalejeme cukety a dáme dopiecť. Počas pečenia prelievame paradajkovou omáčkou. Pred dopečením môžeme posypať strúhaným syrom, bude to chrumkavejšie. Podávame s ryžou, alebo zemiakovou kašou. Ozdobíme paradajkami.

Pečená cukina

Suroviny: 1 cukina, olivový olej, rozmarín, provensálske korenie, celá rasca alebo bazalka /alebo sáček korenín na americké zemiaky/, 1 biely jogurt, 2 strúčiky cesnaku

Postup: Mladú cukinu nakrájame asi na pol cm kolieska, posypeme koreninami a ukladáme vedľa seba na plech pokvapkaný olivovým olejom a pečieme v predhriatej rúre asi 20 min.

Počas pečenia si vymiešame biely jogurt s pretlačeným cesnakom. Podávame ako teplé predjedlo alebo ako prílohu k hlavnému jedlu spolu s dresingom. Vhodná je aj bageta alebo toastový chlieb.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *