Avokádo

Avokádo pochádza z Južnej Afriky a Ameriky, kde je veľmi obľúbené, u nás patrí k exotickej zelenine. Do Európy sa dováža najmä z Izraela, ale pestuje sa aj v Španielsku. Dostupné u nás sa zberá nedozreté a dozrieva buď počas prepravy, alebo sa potom jeho zrelosť urýchľuje. Podľa vyjadrenia gurmánov je chuť dovezených plodov neporovnateľná s plodmi konzumovanými priamo v trópoch, keď dozrejú tesne pred jeho konzumáciou. Majú lahodnú jemnú chuť, konzumuje sa najmä surové osolené a posypané čerstvo namletým čiernym korením. No rovnako sa dá pripravovať aj na sladko. Má tvar hrušky, ale môže byť aj guľaté, podľa toho, kde bolo dopestované. Dozreté je, ak sa poddáva tlaku prstov, no ak nie je dozreté, pri izbovej teplote dozreje za 3 – 5 dní. Bežne sa skladuje v chladničke a vydrží aj niekoľko týždňov. Farba je jasne zelená, ale môže byť až do fialova. Obsahuje veľa „dobrého“ tuku, takže priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu v tele, ale aj vitamín C, B a E, z minerálov draslík, fosfor, železo a vápnik. Vzhľadom na dobrú roztierateľnosť dužiny z avokáda, dá sa natierať na chlieb alebo pečivo namiesto bežne dostupných tukov, ako sú maslo a margaríny.

Kôstku z avokáda môžeme zasadiť do kvalitnej zeme a po jej vyklíčení vyrastie veľmi zaujímavá a dekoratívna rastlina. Vhodné je kôstku nechať namočenú vo vode do jej puknutia a vtedy ju zasadiť tesne pod povrch zeme. Zalieva sa 1x týždenne a má rada slnečné svetlo.

Avokádo je vhodné na pomazánky, dipy, do šalátov, na koktejly, omáčky a pasty, v špeciálnych obchodoch možno kúpiť aj avokádový olej a likér.
Po vydlabaní avokáda nám zostane korýtko, ktoré môžeme využiť aj na servírovanie pomazánok alebo šalátov.

 

Avokádová pomazánka

a2Suroviny: avokádo, cesnak, majonéza, soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava, sekaná petržlenová vňať alebo pažítka

Postup: Avokádo prekrojíme v polovici, zatočíme a vyberieme kôstku. Lyžičkou dužinu vydlabeme do misky, pretlačíme vidličkou, pokvapkáme citrónovou šťavou, aby dužina nezhnedla, posypeme čerstvo namletým čiernym korením, osolíme, pridáme pretlačený cesnak, majonézu asi 1 PL a dobre premiešame. Môžeme pridať pár kvapiek kvalitného olivového oleja. Aby pomazánka neoxydovala, obalíme ju potravinovou fóliou a odložíme do chladničky. Odporúča sa sa pripravovať tesne pred podávaním. Korýtko z vydlabaného avokáda môžeme použiť na servírovanie tejto pomazánky. Natierame na čierny chlieb, biele pečivo, alebo toasty nakrájané na trojuholníky. K pomazánke sa hodia nakrájané tyčinky zo zeleniny, ako sú uhorky, mrkva a pod. alebo hotové tyčinky. Vhodné sú aj čerstvé paradajky, alebo šalát z nich.

 

Avokádo v cestíčku

Suroviny: 3 avokáda, 300 g hladkej múky, 3 dl piva, 3 strúčiky cesnaku, soľ, kvalitný olej

Postup: Múku dáme do misky a pomaly prilievame pivo, pridáme na drobno posekaný cesnak a soľ. Necháme v chladničke min. 1 hod. postáť. Avokádo ošúpeme tesne pred použitím, aby nezhnedlo. Nakrájame ho na podlhovasté hrubšie pásiky, obaľujeme v cestíčku a smažíme na horúcom oleji. Necháme na papieri odkvapkať a podávame so zemiakovým pyré alebo bagetou. Vhodné je namáčať do akejkoľvek teplej alebo studenej omáčky – napr. paradajkovej, smotanovej, syrovej, chilli a pod.

 

Plnené avokádo

Suroviny: 2 avokáda, 15 – 20 dag kvalitnej šunky, 1 vajce, soľ, mleté čierne korenie, strúhaný syr

Postup: Šunku nakrájame na drobné kocky, osolíme, okoreníme, pridáme celé vajce a dobre premiešame. Avokáda rozdelíme na polovicu, vyberieme kôstku, posolíme a pokoreníme. Jamku naplníme šunkou a pokryjeme celé avokádo plnkou. Naukladáme ho do zapekacej misy, podlejeme vodou a dáme peicť do horúcej rúry asi na 15 min. Tesne pred dopečením posypeme šunku strúhaným syrom a necháme ešte chvíľu zapiecť. Podávame s chlebom, bagetou, rovnako chutia zemiaky. Namiesto šunky sa môže použiť mleté mäso, huby osmažené na cibuľke, osmažená cibuľa na olivovom oleji s plátkami mozarelly alebo iného syra.

 

Šalát s avokádom

a1Suroviny: 1 avokádo, 1 žltá alebo červená paprika, 2 paradajky, 1 uhorka, šťava z pol citróna, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, horčica

Postup: Do misky nakrájame papriku na rezančeky, paradajky, uhorku a avokádo na kocky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Premiešame a nakoniec pridáme horčicu podľa chuti. Môže byť obyčajná, ale chutná je aj dijonská horčica. Podávame na liste z ľadového šalátu s tmavým chlebom alebo celozrnným pečivom.

 

Avokádový múčnik

Suroviny: 1 avokádo, 2 vajcia, 150 g cukru, 1 vanilkový cukor, 300 g polohrubej múky, ½ prášku do pečiva, 1 dl mlieka

Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom, postupne pridávame múku s práškom do pečiva a mlieko. Nakoniec postrúhame 1 avokádo na hrubšom strúhadle a pridáme do cesta. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme v predhriatej rúre do zlatova. Po upečení posypeme husto práškovým cukrom, alebo potrieme marmeládou podľa chuti.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *